Začali sme hodnotenie projektov prvej výzvy

24.3.2022

Začali sme hodnotenie a výber projektov prihlásených v rámci prvej výzvy programu Stredná Európa 2021-2027. Po jej uzatvorení  nasledovali administratívne kontroly predložených návrhov projektov. Pokračovať budeme formálnou kontrolou, filtrom relevantnosti a úplným hodnotením kvality. Posledným krokom bude výber projektov zo strany monitorovacieho výboru.

Nech sa páči, pozrite si náš indikatívny harmonogram

1. Formálna kontrola prijatých projektových žiadostí - apríl 2022

V prvom kroku skontrolujeme predložené návrhy projektov z hľadiska formálnych a administratívnych požiadaviek, ako sú:

  • podanie do termínu uzávierky;
  • minimálne požiadavky na partnerstvo;
  • požiadavky na hlavného žiadateľa;
  • žiadosť vyplnená v angličtine;
  • úplnosť a súlad predložených dokladov;
  • Návrhy, ktoré nesplnia niektorú z vyššie uvedených požiadaviek, budú považované za neoprávnené.  Po ukončení kontrol budeme informovať tých vedúcich žiadateľov projektov, ktoré boli zamietnuté.

2. Filter relevantnosti projektovej žiadosti

Projekty, ktoré prešli formálnou kontrolou filtrujeme, aby sme získali najrelevantnejšie z nich. Hodnotenie prebieha podľa dvoch strategických kritérií, a to relevantnosť a partnerstvo.

Úspešné sú tie projektové návrhy, ktoré zreteľne a jasne prispievajú k splneniu špecifického cieľa programu, preukáže sa v nich intervenčná logika a je jasne viditeľná myšlienka nadnárodnej spolupráce. Okrem toho medzi kľúčové aspekty patria aj  zloženie partnerstva, jeho kompetencie a nadnárodnosť.
 
Po ukončení hodnotia projektov v tejto fáze budeme informovať tých vedúcich žiadateľov projektov, ktoré boli zamietnuté.

3. Úplné posúdenie projektovej žiadosti

V treťom, záverečnom kroku technického hodnotenia posúdime tie návrhy, ktoré prešli filtrom relevantnosti. Úplné hodnotenie kvality má dve kategórie - strategickú a operačnú. V tejto rozhodujúcej fáze výberu komplexne analyzujeme celú prihlášku. Každý návrh budú posudzovať dvaja odborníci. Odborní hodnotitelia preskúmajú úplný súbor strategických a operačných kritérií, ako je uvedené v podmienkach prvej výzvy. V tomto kroku je posudzovaná aj  štátna pomoc.

4. výber projektov a uzatváranie zmlúv

Projekty, ktoré úspešne prešli hodnotením v prvých troch kolách následne posúdi monitorovací výbor Interreg CENTRAL EUROPE a prijme rozhodnutie o financovaní.. Po výbere budeme všetkých vedúcich uchádzačov informovať o výsledkoch. V prípade vybraných návrhov môže list obsahovať niekoľko podmienok, ktoré bude potrebné splniť predtým, ako návrh vstúpi do fázy uzatvárania zmlúv. Môžeme zahrnúť aj niekoľko odporúčaní na zlepšenie kvality návrhu. Po ukončení procesu zazmluvnenia očakávame bezodkladnú realizáciu projektov.
 
Prvá výzva nového programového obdobia 2021-2027 bola vyhlásená od 15. novembra 2021 do 23. februára 2022 s indikatívnym rozpočtom 72 miliónov eur. V rámci výzvy sme prijali 280 projektových žiadostí. Vyhlásenie ďalšej výzvy predpokladáme začiatkom roka 2023.