Riešenia pre nízko- uhlíkové plánovania

30.8.2022

Splnenie cieľov EÚ v oblasti znižovania emisií a konkurencieschopného nízko-uhlíkového hospodárstva si vyžaduje aktívne dlhodobé plánovanie. Stredoeurópske regióny a mestá potrebujú podporu pri rozvoji svojich energetických stratégií a akčných plánov a mnohé miestne orgány čelia mnohým problémom pri implementácii existujúcich plánov, ako je nedostatok financií, nedostatok personálu alebo chýbajúca miestna akceptácia.

Medzi prebiehajúce aktivity našich projektov patria:
Riešenie rôznych tém energetického plánovania, ako je využitie plánovania plytkej geotermálnej energie pre stratégie vykurovania a chladenia alebo využitie potenciálu obnoviteľnej energie a zvýšenie energetickej účinnosti vo vidieckych regiónoch.

Lepšie riadenie udržateľnej energie a zmierňovania klimatických zmien vo verejnej správe.
Kombinácia prístupov na strane dopytu a ponuky, berúc do úvahy kvalitu a kapacitu energetických distribučných sietí. Konkrétne sa posilňujú vedomostné a plánovacie kapacity verejného sektora a súvisiacich subjektov, ktoré uľahčujú prechod na Región udržateľnej energie.

Rozvoj a implementácia inovatívnych miestnych a regionálnych stratégií energetického plánovania, ktoré vedú k lepšiemu využívaniu endogénnej obnoviteľnej energie.

Nastavenie inovatívnych finančných nástrojov na prechod na nízko-uhlíkovú energetiku prostredníctvom riešenia konkrétnych tém využitia odpadového tepla a financovania energie.

Riešenia vytvorené projektmi Interreg Stredná Európa zahŕňajú:

  • Mapa odpadového tepla a súbor nástrojov na podporu integrácie odpadového tepla do regionálneho energetického plánovania;
  • Súbor nástrojov pre energetické plánovanie a financovanie založené na občanoch;
  • Školiaci balík pre energetické plánovanie a energetickú transformáciu;
  • Školiaci nástroj na vypracovanie projektu diaľkového vykurovania;